AKSARAY
Aksaray 2. zamanın uzun süren durgunluk dönemini takip eden 3. zaman birçok orojenik, volkanik hareketlerin olduğu dünyanın fiziki ve biyoloji görünümünün bugüne süratle yaklaştığı zamandır. Bu zamanda Alp-Himalaya sistemine giren genç dağlar oluşurken, Türkiye'de bu hareketlerden etkilenerek kuzeyde Karadeniz Dağları oluşmuş, İç Anadolu fazla etkilenmemiş ve sadece bazı kıvrımlar ve volkanik hareketler meydana gelmiştir. Oluşan bu dağların sonucunda İç Anadolu bir göl haline gelmiştir. İç Anadolunun düzlük olması tıpkı deniz tabanlarının düzlüğüne benzer. Aksaray'a baktığımızda ise toprağınıda bol miktarda kil ve kireç taşı bulunur bu da Aksarayın bu göl içinde olduğuna işarettir.
Aksaray, İç Anadolu Bölgesinin güney doğusunda, Orta Kızılırmak platosunun devamını teşkil eden ve tersiyerde oluşmuş kalkerli volkan tüflerinin meydana getirdiği arazi ile Tuz Gölü havzasının devamı olan ova üzerine kurulmuştur. Güneyde ve doğuda tersiyerde oluşmuş volkanik arazi geniş yer tutar. Volkanik dağların en önemlileri 6 milyon yıl önce patlayan Hasandağı ile Melendiz Dağlarıdır. İl merkezinin kuruluş alanı ise orta Kızılırmak platosunun Tuzgölü havzasından ayrıldığı fay basamağının güneyidir. Tuz gölü fayı ölü faydır ve Ankaraya kadar uzanır.Tuz gölü fayındaki bir oynama sonucu toprak altındaki yüzey sularının yeryüzüne kolayca çıkmasını sağlar ye yerleşim yerleri yerle bir olur.Bu fay basamağı Melendiz Dağlarından gelen ve Tuz Gölüne ulaşan Uluırmağın biriktirdiği alüvyonlarla, doğusunu çevreleyen platolardan taşınan alüvyonların birikinti ovası üzerindedir. Bu yüzden Aksaray'ın yeraltı suları 2-3 derinliktedir.
Hasan Dağı bir strato volkandır.Strato volkan (Dönemsel patlamalı).Yani belli aralıklarla patlayıp duran volkan anlamındadır.Peri bacalarının Aksaray'ın belirli bölgelerinde olmasının sebebi ise Hasan dağı patladığında Aksaray'ın orejenez'le oluşmuş dağları hariç diğer yerlerin su altında olması tüflerin şekillenmesini engellemiş su altına yayılmıştır. Orejenezle oluşmuş ve hakim rüzgar yönünün estiği bölgelerde (Ihlara-Selime)
görülmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder